måndag 29 oktober 2012

Snöstjärnepyssel


Små snöflingor dansar på insidan av lilla fönstret. Efter virkningen av hundarnas brasmatta så fick jag mersmak! Men nu blev det i mindre format och betydligt tunnare garn.


Lättvirkad, bara tre varv och så är den klar, snöstjärnan!

Ifall nån har virklust så kommer beskrivningen här. Ju grannare garn desto sprödare stjärna!

Snöstjärna
Börja med att virka 6 lm och slut dem i en ring med 1 sm i första lm.

Varv 1: Virka 1 lm, 12 fm om ringen, avsluta med 1 sm i lm i början på varvet.

Varv 2: 1 lm, 1 fm i första fm, *6 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i nästa fm* (= 1 stjärnbåge), upprepa *-* totalt 5 ggr och avsluta med 6 lm och 1 sm i lm i början på varvet (= 6 stjärnbågar).

Varv 3: 1 lm, runt om stjärnbågen virkas det: *2 fm, 3 lm, 1 fm i den 3:e lm på nålen, 1 fm, 3 lm, 1 fm i den 3:e lm på nålen, 1 fm, 3 lm, 1 fm i den 3:e lm på nålen och 2 fm*, upprepa *-* totalt 6 ggr. Avsluta med 1 sm i lm i början på varvet.

Fäst garnet och pressa stjärnan. För att den ska hänga ännu finare kan man doppa den i sockervatten och lägga den plant att torka. Sy fast tunn tråd som upphängning.


Bilderna tog jag igår. Utanför fönstret just nu dansar massor av flingor i äkta vara... så vitt och så vackert.

Ha en fin vecka, alla vänner... och ta det försiktigt ute på vägarna!

fredag 26 oktober 2012

Idag bjuder jag på...


... nybakade muffins, ett lästips och sol!

Tack för alla kommentarer om duken. Tror att mor har broderat den en gång i ungdomen.

Efter en solig, minusgradig och lite blåsig förmiddagspromenaden med vovvarna, tänker jag ta en kopp kaffe och bita i en precis avsvalnad, nybakad muffins. Solen skiner in genom fönstret och gör det hela ännu mer njutbart. Önskar ni var här så jag fick bjuda på den här stunden!

Muffinsarna bakar jag efter ett recept ur min gamla skolköksbakbok (tryckt 1959, det ni!) och det är bara ett fel på dem... de är alldeles för goda!

Lästipset då... Åh, vad jag har njutit. Av orden och språket. Av flytet och berättarkonsten som tilltalar mig ofantligt och jag vill bara inte att det här ska vara sista och femte boken som handlar om Gunnar Barbarotti, kriminalinspektör i Kymlinge! Jag menar förstås huvudpersonen i kriminalromanerna av Håkan Nesser. Den här sista har den ruggiga titeln Styckerskan från Lilla Burma, men den är inte alls lika blodig som andra kriminalromaner i samma genre. Nu har jag läst ut den. Suck. Och vad kan jag annat än att rekommendera den... och övriga böcker i serien! Förresten, alla Nessers böcker tilltalar mig.


Hoppas ni får en bra helg, denna sista i oktober! Och på lördag börja Så mycket bättre... kan det bli så mycket bättre?

onsdag 24 oktober 2012

Längtar redan...


... till nästa ringblommeår. Min sista bukett på köksbordet, fotad i dåligt morgonljus. Men, som vi vet, allt har sin tid.

Hoppas ni får en fin dag.

måndag 22 oktober 2012

Virkad matta... för en tia!


När kvällarna blir mörkare och tv-tittandet ökar så vill åtminstone jag ha nåt för händer. Att virka en rund matta är enkelt och kräver ingen större koncentration.


Man tager ett stycke påslakan i den färg man vill ha, mitt köpte jag på loppis för en tia. Efter tvätt så river jag bort alla sömmar så det blir så stora stycken som möjligt. Sen river jag dem i långa remsor, ungefär 15 mm breda.


Vänd såhär så blir det en enda lång remsa att göra ett nystan av.


Börja virka runt med ökning på alla varv. Jag använder nål nr 6 och virkar bara fasta maskor. Inget mönster har jag utan lägger ofta ner arbetet platt och ser så det inte skålat eller bubblat sig. Till min matta har det gått åt tre fjärdedels påslakan.


Klar och godkänd av Nisse! Mattan är hundarnas brasmatta. De vill ofta ligga framför kaminen och gosa. Därför är det viktigt att den lätt går att tvätta i maskin. Tänk, en hel matta för en tia!

Nisse har varit sjuk i helgen och inte velat äta alls, han som vanligtvis är ett matvrak. Troligtvis har han fått i sig nånting olämpligt ute, hundarna går ju lösa så han hittade säkert nånting riktigt läckert! Nu har han repat sig och är sitt gamla jag igen. Oj, så oroliga vi blir när någon av våra vovvar blir sjuka! Tack och lov att det löste sig utan veterinär denna gång.

Ha en bra början på veckan!

Till Eva Marie i Sunne vill jag säga... såklart du vågar!

fredag 19 oktober 2012

Höst i paradiset



Nu är det höst i mitt paradis. Ännu vajar traskronan lojt i vinden. Det mesta är inplockat och undanställt. När päronträdet släppt sina blad börjar krattningen och det mesta av löven använder jag som täckning för känsliga växter.


Årets höstkransar, bundna av lingonris, ljung, astilbevippor och nypon, hänger nu på pardörrrarna. Snart ska fågelstugan och fröautomater plockas fram. Och fågelboken... ifall det kommer någon okänd pippi på besök.

När hösten kommer så går tillvaron in i en lugnare fas. Min läslust blir ännu mer påtaglig. Jag får mer tid att tänka, lättare att andas... och känna tacksamhet över livet. Tänk så bra jag har det i mitt paradis. Och tänk så mycket elände och fruktansvärda saker det händer runt om i världen...

Att känna glädje i vardagen är inte alla förunnat. Så mycket jag har att vara tacksam över!

Hoppas ni också har en höst att njuta av. Lev väl mina vänner och försök att andas med sänkta axlar.

måndag 15 oktober 2012

Historien bakom...


Tänk så mycket man får reda på när man bloggar! Sånt som man undrat lite över. Den här lilla byrån till exempel. Jag visste att den kom från morfars föräldrahem. Men inte hade jag en aning om att det förvarades mjöl i den! Ett mjölskåp... som stod i köket, lättillgänglig när morfars mor skulle baka. Eller vispa välling kanske? Tack för att du berättade det för mig, du anonyma Eva!


Här till höger är morfar och mormor med sina två äldsta barn. Min mor är flickan i mitten. De andra är morfars syster med sin familj. Året är kanske 1924? Nog är det en vacker posering inför fotografen. Jag är så glad över att jag vet historien bakom både mjölskåpet och fotografiet.

Höstkramar!

fredag 12 oktober 2012

Så här gör jag mina björkriskransar

Många frågor har jag fått hur man gör kransar av björkris. Olika sätt finns nog men så här gör jag...


Knipsar med sekatör smala kvistar som är färska, dvs böjliga och sega. Annars vill de gärna brytas.


Jag börjar med en lång kvist och snor ihop den till en ring. Den låser sig själv.


Sen fortsätter jag med nästa kvist och det är viktigt att sno runt riset i samma riktning. Det spretar lite men försök att sno in spretet med nästa kvist.


Nu är min krans tillräckligt tjock och jag klipper av grenändarna som sticker ut och försöker peta in de olydigaste kvistarna in i kransen... men inte alla, lite spret vill jag ha kvar. Om man vill göra riktigt stora kransar är hängbjörk att föredra. Då blir de fylliga och fina.


Dagens krans får hänga över hyllan i sovrummet. Det finns alltid plats för en björkkrans, jag har många... både tunna och tjocka, stora och små! Lycka till... övning ger färdighet!

Idag har arbogaväninnan och jag haft en härlig dag. Efter lite strosande och lite shopping längs Kungsgatan här i Linde så satt vi länge och pratade på mysiga café Kingsgården, deras räkmackor är bara såå goda och allt bröd är hembakt på stället. Efter räkmackan tog vi en chokladbiskvi också... mmm, jättegod! Rekommenderar ett besök där när ni är i Lindesberg. De serverar enklare lunchrätter också, ett mycket trevligt ställe att träffas på.

Hoppas nu att helgen bjuder oss på härliga höstdagar med sol. Må så gott alla!

måndag 8 oktober 2012

Björkriskransar

Vi prickade verkligen in rätt helg för vår träff, faluväninnorna och jag! Sol och blå himmel, hög klar luft, tillräckligt mycket svamp och mycket prat och skratt! En önskan hade de när de kom...


... de ville lära sig göra björkriskransar. Så vi plockade varsin bukett ris och efter en lite valhänt början hade de snart fått in snitsen!  Det blev jättefina förstagångskransar! Nu kommer det att plockas björkris framöver i Falun, var så säker på det!


I veckan ser jag fram emot en träff med arbogaväninnan också... med då blir det annat än björkriskransar!

Sköt om er och ha en fin höstvecka!

Jag måste tacka för alla era rara och glada hälsningar. Tyvärr hinner jag inte besvara dem alla men jag läser varenda en med glädje, tack, tack!

fredag 5 oktober 2012

Stig in i lillstugan!


Välkommen in i vår lillstuga! Städad och bäddad inför helgen nu när faluväninnorna kommer hit på vår traditionella svampplockarhelg. Alltid lika roligt att träffas!


Här är köket. Inte stort men allt finns för att man ska kunna bo här ett tag.


Fyra ganska breda sängar finns... om det behövs får två plats i samma!


Nu är båda lapptäckena klara och på plats. Jag använder alltid stora lappar, dels blir det inte så plottrigt, dels går det fortare att sy.


Jag tycker om det lilla skrivbordet som har fått förbli avlutat.


Under sommarhalvåret har vi så klart flest besök. Nära och kära får gärna sova över här. Under vintern kommer inte så många övernattare och då håller vi låg temperatur i stugan och pelargoner och andra övervintrande växter tar över.


Och redan har de flyttat in! Jag tror att de kan komma bra överens med mina kära väninnor.

Hoppas ni också får en trevlig helg!

onsdag 3 oktober 2012

Nu sjunger de på sista versen...


Malvorna har blommat så fint hela sommaren och fortfarande är de vackra... på håll. I morse gick jag ut och klippte av några till köksbordet. De sjunger på sista versen nu som nästan allt i trädgården.


Med sin bedagade skönhet är de nästan genomskinliga. Den sista buketten av malvorna, de kära. Lite vemodigt är det...

Nu är båda lapptäckena färdigsydda och när jag städat klart lillstugan visar jag hur det blev.

Må så gott och ha en bra dag.

måndag 1 oktober 2012

Höstfint på trappen

Eftersom den sista dagen i september tog farväl med så soligt och skönt väder så passade jag på att göra lite höstfint på trappen.



Den vita ljungen hade jag planterat tidigare men för att mjuka upp det vita så satte jag i en mossig äppelgren och några torra fröställningar av plister.


En betongkotte får kika fram lite mitt i det hela.


Nu kan det vara såhär ända till jul. Då kanske en tomte hoppar ner bland ljungen, vad vet jag?


Nu önskar vi oss en vacker och krispig oktober... inget mer regn, eller hur?